maanantai 2. kesäkuuta 2014

Tilaustyö: Fondit (1/2)

Ensimmäinen tilaustyö, jonka luokkamme sai hoidettavakseen, koostui viidestä fondista. Fondien oli tuleva esittää bussin ikkunoista näkyviä taustamaisemia Kanarialle sijoittuvassa lyhytelokuvassa. 

Projekti oli innostava, mutta myös hyvin jännittävä, sillä kukaan meistä ei ollut ennen maalannut mitään näin suuressa mittakaavassa. Kolme pienenpää fondia olivat kokoluokaltaan 3 x 5 m, keskimmäinen 4 x 6 m ja suurin 7 x 5 m. 
Ennen tositoimiin ryhtymistä, etsimme sopivia maisemareferenssejä mm. google mapsia käyttäen. Löytämistämme vaihtoehdoista muokkasimme koneella hieman sopivamman näköisiä ja laitoimme kuvat sähköpostilla asiakkaalle hyväksyttäviksi. 

Kun tulevista maisemista oli päästy yhteisymmärrykseen, aloitimme suurten lakanakankaiden ompelemisen, sekä värien sekoittamisen. Haluttujen sävyjen aikaansaaminen tuotti välillä hieman ongelmia, mutta saimme kuitenkin kasaan hyvän määrän potentiaalisia väriehdokkaita. Päästäksemme paremmin työstämisen makuun, teimme ennen suurten fondien aloittamista muutamia pienempiä harjoituskappaleita. Harjoitusten tarkoituksena oli, että pääsisimme etukäteen testaamaan ja valitsemaan parhaat työskentelytavat, sekä näkisimme värien toimivuuden paremmin.

Luontomaisemat oli tarkoitus tehdä sumeiksi, sillä bussi oli oleva liikkeessä elokuvan aikana ja utuisuus helpottaisi vaikutelman luomista. Pienissä kuvissa jäljestä ei saanut tehtyä ihan niin pehmoista ja suurpiirteistä, mutta löysimme kuitenkin jo yhteisen sävelen. Osa sekoituksistamme myös todettiinkin harjoitusten myötä liian räikeiksi ja päädyimme muokkaamaan niitä vielä vähän.


Viimein pääsimme aloittamaan varsinaisten fondien työstön. Teimme aluksi kolmea pienempää maisemafondia samanaikaisesti. Olimme aikaisemmin pohjamaalanneet lakanat seoksella, jossa oli Ykköspohjaa, US-liimaa ja vettä. Luonnostellessamme kuvia liidulla käytimme mallikuvia lähinnä suuntaa antavasti. Tärkeintä oli, että vuoristojen korkeudet pysyisivät reunoissa samana, jotta fondit olisivat kaikki toisiinsa yhdisteltävissä.Pohjavärit
Pohjavärit maalasimme yhden meistä levittäessä maalin siveltimellä ja toisen tullessa töpöttäen perässä. Maalikerros täytyi pitää tarpeeksi ohuena, jotta fondin saisi myöhemmin rullattua hyvin säilytystä ja kuljetusta varten. Päävärien ollessa paikoillaan, siirryimme luomaan muotoja valo- ja varjosävyillä, sekä sumentamaan alueiden rajoja. Viimeisenä vaiheena oli kasvillisuuden ja pilvien lisääminen.


Yksi pienimmistä valmiina
Kun kolme ensimmäistä fondia oltiin saatu valmiiksi, siirryimme yksilöistä suurimpaan, eli tiefondiin. Kuvassa tuli olla bussin etuikkunan näkymä tiestä, jota pitkin bussi oli kulkenut. Tie oli jatkuva kohti tuntematonta ja saimme lisätä tienvarsille myös hieman kukkasia. Tien sommittelu kuvaan oli aluksi hieman haasteellista, mutta pääsimme lopulta perille ja saimme fondin valmiiksi ennätys ajassa.
Näkymä työstövaiheesta
Tämän viimeisen luontomaiseman kohdalla todella huomasi, että aloimme jo enemmän tietää, mitä olimme milloinkin tekemässä. Ryhmätyömme onnistui erittäin hyvin, kun kaikilla oli omat tehtävänsä ja käsialat sulautuivat mukavasti toisiinsa. Jokainen myös neuvoimme toisiamme aina tarpeen tullen. Vaikka päivät venyivät pitkiksi ja koimme välillä melkoisia epätoivon hetkiä, oli työskenteleminen erittäin hauskaa !
Merellinen yksityiskohta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti